Waarom winterkou mij sterk en gezond maakt

Een van mijn zorgen dit jaar is om advent bewust en contemplatief in te luiden. Met onderwerpen die te maken hebben met ons welzijn en tips voor een afwisselende, sfeervolle pre-kerstperiode, vieren we onze fitnessblogger Advent en nodigen we je uit om deel uit te maken van de kerstreis. Elk adventsweekend en op geselecteerde dagen is er een blogpost met technische informatie, prijsvragen, persoonlijke tips en spannende prijzen voor een gezonde dagelijkse kerstroutine.

Vandaag heb ik een onderwerp dat, in de traditie van sportbog.cc, een eerder minder bekend aspect van fitness behandelt. Namelijk het onderwerp “kou”, dat tijdens de adventstijd onvermijdelijk in beeld komt – niet altijd tot grote vreugde van alle tijdgenoten. ? Misschien associeer jij kou ook alleen maar met onaangenaam bevriezen? In deze post kom je meer te weten over de vele positieve effecten die kou heeft op je conditie en gezondheid en leer je eenvoudige methodes waarmee je kunt profiteren van de koude fontein van de jeugd.

En pssst: als je de post tot het einde leest, maak je ook nog eens kans op een winterse culinaire goodie! Meer informatie over de wedstrijd vind je aan het einde van dit bericht. ?

— Adverteren: dit bericht bevat producten en hun namen die gratis aan mij ter beschikking zijn gesteld voor loterijdoeleinden. Links in dit bericht zijn geen affiliate links.—

Winter en ik – een haat-liefdeverhouding
Rillen, trillen, koude vingers en bevroren tenen. De kou en ik waren nooit beste vrienden. In december begint de buitentemperatuur meestal in mijn botten te kruipen, en ik wenste altijd dat ik ergens op de Braziliaanse evenaar was geboren – met altijd t-shirtvriendelijk weer. eh…

Pas tijdens mijn seizoenen als snowboardleraar in Flachau heb ik iets positiefs uit de winter kunnen halen. Besneeuwde bergen hebben iets. En door de lichtreflectie van de sneeuw heb je op een dag als deze volop zon op de piste. Dat kan de stemming zeker opbeuren.

Maar sinds ik mijn studie heb afgerond, krijg ik 365 dagen lang de volledige stadsdosis. En de winter is weer kwaadaardig geworden. Ook omdat ik de neiging heb meer te bevriezen met mijn Hashimoto dan gemiddelde mensen. Dit heeft er mee te maken dat de schildklier en de bijnierschors bij deze ziekte niet meer goed functioneren en deze een belangrijke rol spelen bij de warmteregulatie.

Koude temperaturen hebben verrassende gezondheidsvoordelen
In 2018 ben ik intensiever met de kou omgegaan door middel van mijn opleiding medische fitness. En het opwindende is dat koude temperaturen eigenlijk essentieel zijn voor onze gezondheid en een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse ritme van ons lichaam.

Je hebt misschien gemerkt dat je eetlust verandert afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je je bevindt. In de warme maanden geven we de voorkeur aan vetarme, lichte gerechten zoals salades, verse groenten en fruit. Als de herfst begint, schakelt de stofwisseling over naar de “opslagmodus”. We willen plotseling meer gekookte, zetmeelrijke groenten en we hunkeren ook naar meer suiker, hartig en vet voedsel. Toevallig zijn dit precies de producten die de natuur ons zo genereus geeft op Thanksgiving: granen, zoete zongerijpte vruchten, zetmeelrijke groenten, vette noten, goed doorvoede wilde dieren, etc. (sorry voor alle veganisten, het gebeurde gewoon zo in evolutionaire termen).

Portretfoto van Bernadette Hörner
Het is namelijk zo dat het lichaam in de herfst de neiging heeft om insulineresistentie op te bouwen en daarmee veel opslagvet wil opbouwen voor de winter. Wanneer de kou komt, wordt dit proces gestopt. En dat is waar het interessant wordt. Want de koudeprikkel verbetert de insulinegevoeligheid weer, verlaagt de bloedsuikerspiegel, breekt het opgeslagen vet weer af en biedt daardoor bescherming tegen diabetes, overgewicht en verrassend veel immuunproblemen. Dus laten we ons bewust blootstellen aan de winterse kou, laten we de zomer gesterkt door de vorst in het voorjaar tegemoet gaan en weer slank worden. Zoals onze voorouders, wiens genen en dus lichaamsprogrammering nog steeds ons leven bepalen.